Ik heb een nieuw boek geschreven: ‘BAM! Of hoe een onheilspellende diagnose mij mijn leven ontnam en over mijn pogingen om het leven terug te veroveren.
Misschien heb je het al ergens in de media voorbij zien komen: de onheilspellende diagnose is mijn geval multiple sclerose (MS). Dat is zuur, maar onder meer met BAM is het gelukt om mijn ziekte om te buigen naar iets dat ertoe doet, voor mezelf en anderen. “Take your shit and turn it into gold.”
Om eventuele zakelijke misverstanden uit de wereld te helpen, beantwoord ik in deze blog een aantal vragen die mij nogal eens gesteld worden.
Heb je andere vragen? Mail mij! Vragen stellen is altijd een goed idee.
– Fokke Obbema, redacteur zingeving, de Volkskrant
“Ik had het even een stukje ingelezen om een indruk te krijgen, en toen per ongeluk helemaal uitgelezen. Een indrukwekkend en inspirerend verhaal!”
– Mirjam Mulder, hoofdredacteur Boekenkrant
“Een prachtig verhaal, lekker vlot en goed geschreven en met een belangrijke conclusie die iedereen, ongeacht de medische staat waarin zij of hij verkeert, zou moeten omarmen.
– Ap van Rijsoort, redacteur Scribent Multimedia
Meer info over het boek en meer recensies kun je hier vinden.
Heeft MS mijn leven veranderd? Ja. En niet zo’n beetje ook. Ik deel het allemaal in BAM! In volle glorie. In alle openheid.
Werk ik nog? Jazeker! En hoe. De ziekte heeft geen invloed op de kwaliteit van mijn werk. Sterker nog, het maakt mij beter. Ik ben meer gedreven dan ooit. En slimmer en wijzer dan ooit. Ik maak gemakkelijker keuzes in wat er wel en niet toe doet en zet mijn energie efficiënter in dan ooit tevoren. Als ik nu ‘aan’ sta, sta ik ook echt aan en niet halfslachtig of een beetje lafjes. Het is aan of uit. Zoiets.
Bizar ook hoe zoveel van mijn werkende leven (mijn Plan B, mijn TedxTalk, de quotes op mijn website, mijn drive,…) ineens op z’n plek blijkt te vallen. Alles wat ik eerder gedaan, geleerd en ontwikkeld heb, blijk ik nu meer dan ooit in te zetten. Dat had ik al een beetje in de gaten, maar dat mijn werkende leven en mijn achtergrond alles te maken heeft met BAM! en met hoe ik het leven nu bij de lurven grijp, liet Micky Hoogendijk mij inzien. Luister hier de podcast waarin zij mij interviewt.
Wat is er zakelijk gezien veranderd? Veel onderweg zijn en hele dagen op kantoor zitten, zijn de enige dingen die ik mezelf niet echt meer zie doen. Voor de rest heb ik oplossingen gevonden. De belangrijkste: thuis- en online werken.
Digital Nomads doen het al jaren: locatie-onafhankelijk werken. Dat doe ik dus ook, en in mijn geval betekent dat zoveel als mogelijk níet op kantoor. Vanuit welke locatie ik dan wel werk, zal weinig uitmaken. In mijn geval is mijn kantoor thuis dé perfecte werkplek: hier is alles goed geregeld, technisch alles perfect en voorhanden, heerlijk koffie en stilte voor langdurige concentratie. (En zonder systeemplafonds, druk pratende collega’s en smoezelige bureaus.) Mijn huis is de perfecte werkplek. Ik noem het mijn Digital Best Nest. Mijn werknest is mijn bouwsel waarin ik dingen laat groeien en voortbreng. De ideale broedplaats. En wat hier wordt voortgebracht, komt uit een goed nest. Zoiets.
De afgelopen drie jaren heb ik al mijn opdrachten vrijwel volledig online uitgevoerd. Dit biedt niet alleen persoonlijke voordelen met het oog op mijn beperktere mobiliteit, maar werkt effectief én efficiënt voor alle partijen. Gelukkig is er over hybride werken inmiddels zoveel bekend, dat veel werkzaamheden prima (en soms zelfs beter!) op afstand kunnen. (Daar zal ik nog een keer een blog over schrijven, ook in relatie tot de introverten onder ons.)
En nu? Ik help nog steeds met vraagstukken op het gebied van kennis, informatie en innovatie. Als kwartiermaker, (project)manager, onderzoeker, adviseur. En ja, ik help ook nog steeds bij het ontwikkelen van (zakelijke) podcasts. Daarnaast is er door mijn ervaringen zoveel meer kennis bijgekomen, dat ik niet kan wachten om ook deze kennis in te zetten, bijvoorbeeld in de zorg of voor werkgevers die meer willen met inclusie en arbeidsparticipatie. (BAM draagt daar ook aan bij, zie deze preview op managementboek.) Ik zet me meer dan ooit heel graag in voor dit soort zaken, waarmee ik nóg meer impact kan maken.
Het is mijn grote wens om mijn ziekte om te buigen naar iets dat ertoe doet, voor mezelf en anderen. Ik hoop dan ook met heel mijn hart dat dit boek veel aandacht gaat krijgen en veel mensen het gaan lezen.
Hier alle info, bestellinkjes en nog veel meer recensies.
“Bam! is een fascinerend en zeer waardevol boek voor iedereen die in het leven geconfronteerd wordt met onvermijdelijkheden en beperkingen.
Voor iedereen, dus eigenlijk.”