Hoe het komt dat de innovatie en vooruitgang bij organisaties maar middelmatig lijkt? Waarom mislukken (ICT) projecten? En waarom worstelen organisaties zo met allerlei (informatie) vraagstukken?
Lees hier de 14 oorzaken, die allemaal te maken hebben met een ding: de manier waarop we nu denken en werken.
Complexe vraagstukken
Veel van dit soort vraagstukken zijn complex. Ze zijn moeilijk te beschrijven, ze zijn hardnekkig, ze zijn van niemand en tegelijkertijd van iedereen, en betrokkenen zijn het niet eens over wat er moet gebeuren en wie er bij moet zijn. Daarbij zijn ook de oorzaken vaak complex: een veelheid aan oorzaken, die samenhangen, dubbelzinnig zijn en moeilijk te isoleren of te categoriseren.
De neiging is om op de symptomen (de zichtbare effecten) in te gaan, maar de kern van een vraagstuk ligt vaak ergens anders. Om oplossingen te vinden zullen we de echte oorzaken moeten weten te kraken. Voor de ontwikkeling van Plan B zijn dan ook de werkelijke oorzaken onderzocht van het achterlopen, worstelen en het mislukken van (ICT) projecten.
De hoofdoorzaak is te vinden in onze huidige manier van denken en werken. Dat betekent: bezinning op onze diepgewortelde aannames en overtuigingen. Hoe denken en werken we eigenlijk precies? Wat zijn de beperkingen hiervan (waarin schiet het tekort)? En hoe staat dit in relatie tot de problemen die in de praktijk worden ervaren?
14 oorzaken
Uit het onderzoek van Plan B zijn uiteindelijk 14 aspecten geformuleerd die het fundament vormen van ons huidige denken en werken. 14 kernoorzaken die er toe leiden dat we moeilijk kunnen omgaan met de vraagstukken van nu – in de veranderende wereld.
Een samenvatting van deze 14 oorzaken is hier te lezen (download pdf)
In de onderstaande tabel is een ‘quick & dirty’ overzicht te zien (Engels). De oorzaken zijn te zien in de linkerkolom. De Plan B verrijkingen zijn opgenomen in de rechterkolom.
En nu?
Een aantal van deze oorzaken zal waarschijnlijk bekend klinken en afzonderlijk van elkaar zouden ze mogelijk kunnen overkomen als ‘open deuren‘. Er wordt over een aantal van deze aspecten ook al veel geschreven, echter in de meeste gevallen wordt er één oorzaak uitgelicht en daarvoor wordt een snelle oplossing aangereikt. Bij de complexe vraagstukken van nu, zal dit slechts leiden tot een kleine verbetering. Er is nu eenmaal een veelheid aan oorzaken, die (zoals hierboven is te zien) ook nog eens samenhangen en moeilijk in een hokje te stoppen zijn.
Om het geheel daadwerkelijk fundamenteel slimmer aan te pakken en belangrijke veranderingen door te voeren, is iets anders nodig. En dat is precies waar Plan B voor is ontworpen: fundamenteel anders leren denken EN doen.
PS. Als je meer wilt lezen over complexe vraagstukken en veranderen, kan ik het boek “Plezier beleven aan taaie Vraagstukken” van Hans Vermaak aanraden.